Vodopadi u Gostilju

Vodopad u Gostilju

Vodopad u Gostilju

Stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku ove oaze netaknute prirode. A kao kruna svega – vodopad! Mlaz vode koji pada sa oko 20m dominira ovim prostorom.

Selo Gostilje nalazi se nadomak Zlatibora. Od centra Zlatibora udaljeno je 20km.

Posebno obeležje ovog kraja je vodopad na Gostiljskoj reci. Sam prilaz vodopadu ne predstavlja problem. Nadomak njega stiže se autom prateći makadam, a nekoliko utabanih stazica ide direktno do vode.

Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Skladno raspoređene stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku. A kao kruna svega – vodopad! Mlaz vode koji pada sa oko 20 m, suvereno dominira ovim prostorom. Voda je prilično hladna, ali stojeći sa strane imate mogućnost da osetite efekat hladnog tuša koji je idealno rashlađenje po letnjim vrelinama. Izaberite mesto koje vam najviše odgovara (bilo na nekoj od stena ili na travi oko vode), prepustite se užitku, zaboravite na svakodnevnicu i predajte se prirodi.

Ukoliko nastavite put rečnog toka, nailazite na nove celine brzaka, slapova i manjih virova i vodopada. Svaki kutak jedinstven je na svoj način i što je najvažnije, lako su pristupačni. Spoj vode, kraškog kamena, starih stabala, mostića koji povezuju ove celine – sve skupa deluje pomamljujuće. To će vas podstaći da nastavite dalje, sve do mosta preko reke Katušnice. I nakon dela punog dinamike, zvukova i okrepljujuće buke vode, sledi mirna seoska reka Katušnica, bogata ribom.Gostilje

Kako stići do vodopada u Gostilju?

Napomena: Prikazana mapa sa predloženom putanjom do vodopada prolazi pored Stopića pećine i na putu za Sirogojno (muzej pod otvorenim nebom). Oba mesta su ucrtana u mapu, a mi vam predlažemo da prvo posetite Stopića pećinu i Muzej Staro selo u Sirogojnu pre posete vodopada u Gostilju i tako iskoristite ceo dan za obilazak.